Arbeidsmediation
Werk is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van hun leven, al is het alleen maar om de hoeveelheid tijd die er aan besteed wordt. Een conflict op het werk of een verstoorde arbeidsrelatie kan dan ook grote impact hebben. Wanneer een goed gesprek tussen de betrokkenen tot niets leidt, dan kan arbeidsmediation een geschikte manier zijn om het probleem aan te pakken.
Arbeidsmediation is dus een vorm van conflictoplossing waarbij samen met de werkgever, onder begeleiding van een onafhankelijke mediator, de arbeidskwestie gezamenlijk opgepakt wordt. Deze mediator is dus geen rechter die een beslissing oplegt, maar een onafhankelijke en neutrale gespreksleider.
Een arbeidsconflict is een situatie waarin twee personen, een persoon en een groep of twee groepen binnen het kader van een arbeidsorganisatie onenigheid hebben én tenminste een van de betrokkenen het ook daadwerkelijk een arbeidsconflict noemt. Er kan dus sprake zijn van een arbeidsconflict, terwijl een van de partijen dat helemaal niet zo ervaart.
Voor een arbeidsconflict zijn tal van mogelijke oorzaken denkbaar. Feit is, dat werkrelaties (collega, leidinggevende, etc) een groot deel van ons dagelijkse leven invullen. Urenlang samen bijvoorbeeld op kantoor zitten of intensief samenwerken aan een project vraagt om een prettige onderlinge verstandhouding. Een goede band met collega’s draagt bij aan het werkplezier, het gevoel van betrokkenheid en zelfvertrouwen. Goede onderlinge relaties op de werkvloer zijn daarom belangrijk voor de algehele sfeer, de productiviteit en het uiteindelijke resultaat.
Helaas zijn conflictsituaties niet uit te sluiten en kunnen veranderingen onderling of binnen een team of de organisatie tot een conflictsituatie leiden waar men binnen het bedrijf onderling niet uitkomt.

Wij gaan in eerste instantie op zoek naar de sleutel die voor beide partijen de deur opent naar herstel van de goede samenwerking.
De gevolgen van een conflict zijn meestal onderling (binnen de organisatie met of zonder vertrouwenspersoon) goed op te lossen maar kunnen soms ook dermate onoverzichtelijk groot zijn. Voor de individuele betrokkenen is het vaak erg vervelend om dagelijks te moeten samenwerken met iemand met wie ze een probleem hebben. Een conflict kan daardoor leiden tot verminderde prestaties en ziekteverzuim.
Ook voor de rest van de organisatie heeft een conflict vervelende gevolgen. De sfeer op de werkvloer wordt er niet beter op. De organisatie als geheel heeft eveneens last van een ruzie. De tijd en energie die op een negatieve manier in het conflict gaat zitten, kunnen immers niet op een positieve manier ingezet worden voor de organisatie. Een conflict gaat uiteindelijk ten koste van de productiviteit, de werksfeer en de resultaten van de organisatie.
In de meeste gevallen is het doel van de arbeidsmediation om er samen uit te komen en de werkrelatie voort te zetten. Soms blijkt tijdens het proces echter dat dit niet meer mogelijk is. Het conflict tussen collega’s is zodanig geëscaleerd dat ze niet meer willen en kunnen samenwerken. In die gevallen zal er voor één of meerdere werknemers een nieuwe functie gezocht worden, binnen of buiten de organisatie. De mediator kan ook deze exit-gesprekken begeleiden.
Maak altijd gebruik van een gecertificeerde en geregistreerde Mediator.